Makaroni Bakar
Bahan-bahan:
300 gm makaroni (direbus)
250 gm daging cincang2 labu bawang besar
3 sudu rempah kari
1 tin susu cair
1 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam
Topping:
Sedikit keju parut
4 biji telur dipukul hingga kembang
Cara-cara:
Tumis bawang besar yang telah dihiris dan rempah kari. Setelah naik bau, masukkan daging cincang. Setelah daging sebati, masukkan susu cair, garam dan gula. Setelah mendidih, masukkan makaroni dan air. kacau lagi sehingga sedikit kering dan letak ke dalam acuan. Sebelum itu acuan makaroni hendaklah disapu dengan sedikit minyak supaya ia tidak melekat. Setelah itu, curahkan telur yang telah dipukul hingga kembang dan taburkan keju parut di atasnya. Bakar pada ketinggian suhu 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment